گروه ورزشی مشرق - تیم ملی فوتبال عراق با قبول شکست برابر کرهجنوبی از رسیدن به فینال جام ملتهای آسیا بازماند تا هوادارانش بعد از چشیدن حلاوت پیروزی برابر ایران که به کمک بنجامین ویلیامز استرالیایی نصیبش شده بود، طعم تلخ باخت را برای دومینبار در جام شانزدهم تجربه کنند.
پس از شکست تیم 10 نفره ایران مقابل عراق در ضربات پنالتی، برخی منتقدان به عملکرد تیم ملی در جام ملتها، دو مسئله را بیش از سایر فاکتورها مورد توجه قرار دادند.
چرا باید به تیم فوتبال کشوری ببازیم که لیگ ندارد؟ کارلوس کیروش جدال روی نیمکتها را به راضی شنیشلی باخته که 40 روز پیش سرمربی عراق شده و زمانی برای کار کردن با نفراتش نداشته است.
مشرق فارغ از بجا بودن یا نبودن این انتقادات و برای تنویر افکار عمومی در گزارش زیر پاسخ هر دو انتقاد را به گواهی آمار و مستند داده است. باز هم تاکید می کنیم این گزارش در دفاع مطلق از تمامی افکار کی روش نیست و فقط مستنداتی برای روشن شدن اذهان است تا نشان دهد که باند مخالف وی به چه دروغ هایی استناد داشته است.
** فوتبالی که هم لیگ دارد و هم سرمربی با کارنامه
تیم ملی ما به گواهی اکثر کارشناسان و فوتبال دوستان، ناعادلانه (چه در زمین بازی و چه در کمیته انضباطی AFC) از جام شانزدهم کنار رفت و بعد عراقیها به کره با 2 گل باختند اما نمیتوان برخی واقعیات را نادیده گرفت، زیرا آمار همواره گواه خوبی بر اتفاقاتی هستند که نمیتوان چشمها را بر روی آنها بست.
بررسی لیگ برتر 20 تیمی فوتبال عراق (که عده ای وجود نداشتن آن را از تخیلات خود بیرون کشیده و مانند پتک بر سر کی روش و حامیان تیمش می کوبند) و شرایط سرمربی این تیم راضی شنیشل بیانگر این واقعیت است که تیم 10 نفره ما به عراقی باخت که چندان هم فوتبالش – برخلاف گفتهها – شرایط بدی ندارد.
** نفت و نیروی هوایی بالانشین گروه A
به گزارش مشرق، لیگ برتر فوتبال عراق از 30 اکتبر (8 مهر) در دو گروه 10 آغاز شده و همین 5 روز قبل (22 ژانویه) بازی عقب افتاده اربیل و کربلا در گروه اول برگزار شد تا هفته نهم این لیگ هم پشتسر گذاشته شود. در حال حاضر نفت جنوب پس از انجام 8 بازی با 5 پیروزی و یک تساوی با تفاضل گل بهتر نسبت به نیروی هوایی در صدر گروه A قرار دارد.
تصاویر زیر گویای همه چیز خواهد بود:
جالب اینکه الزورا تیم با سابقه عراقی در آسیا با 9 بازی و 14 امتیاز روی پله چهارم ایستاده است.
** پلیس یا تیم ملی؟
اما در گروه B شرایط کمی متفاوت است. در واقع الشرطه یا همان پلیس که مدافع عنوان قهرمانی هم هست به خاطر دارا بودن 9 بازیکن ملیپوشی که 5 نفر آنها در ترکیب اصلی تیمملی قرار دارند فقط 4 بازی انجام داده است.
جالب اینکه پلیسهای فوتبال عراق در همین 360 دقیقه بعد از 3 پیروزی و یک تساوی رنگ باخت را ندیدهاند و فعلا با 10 امتیاز چهارم هستند. در گروه B فعلا دهوک با 7 بازی و 14 امتیاز صدرنشین است و بغداد و الطلبه در رده های دوم و سوم قرار گرفته اند.
** استراتژی دفاعی راضی جواب داد
عراقی که تا
جمع 4 تیم مرحله نهایی جام ملتها بالا آمد، به واقع برای رسیدن به خواستههایش در
فاز دفاعی نیاز به تلاش زیاد نداشت. راضی شنیشل برای اینکه دغدغه هماهنگ شدن
مردانش در خط دفاعی را نداشته باشد از 3 مدافع اصلی پلیسها در ترکیب اصلی خود سود
برد و از اینکار در مجموع ضرر هم نکرد. در واقع الشرطه را با داشتن 3 مدافع اصلی
باید استخوانبندی اصلی ساختار دفاعی تیمملی عراق دانست.
عراقیها در مرحله گروهی فقط یکبار از روی نقطه پنالتی مغلوب ژاپن شدند تا نشان دهند استراتژی استفاده از مدافعان هماهنگ پلیس در تیمملی جواب داده است.
عراق در
دفاع چپ از ضرغام اسماعیل20 ساله بهره برد که در دیدار با ایران بهترین بازیکن زمین
شناخته شد. مدافع پلیسها هنوز هم گزینه مورد نظر پرسپولیس برای پر کردن جای یک
مدافع چپ خوب است. ولید سلیم مدافع راست تیمملی عراق هم در جمع پلیسها حضور
دارد. درست مثل مدافع میانی تیمملی سلام شاکر که پنالتی پیروزیبخش آنها را وارد
دروازه علیرضا حقیقی کرد. به عبارت
سادهتر هماهنگی بازیکنانی که پیراهن پلیس را در لیگ برتر عراق بر تن کردهاند، در
خط دفاعی تیمملی به کارشان آمد و یکی از دلایل موفقیت ارتش عراق همین بود و اگر به زعم دوستان منتقد لیگ عراق وجود نداشت قطعا از این نظم و هماهنگی هم خبری نبود!
** الشرطه و عناصر هجومیاش
تیم شرطههای عراق برای اینکه دینش را به تیمملی این کشور ادا کند در فاز هجومی هم سه نماینده در استرالیا 2015 داشت که دو نفر آنها از مهرههای همواره تاثیرگذار تیم شنیشل بودند. بیتردید چهره خبرساز و البته موثر بحث ما علاء عبدالزهرا است؛ هافبک مهاجمی که متهم به دوپینگ شده اما AFC عکسالعملی در اینباره نشان نداد تا علاء به بازی در تیمملی کشورش ادامه دهد. تیم پلیس در گوش راست و بعضا چپ خود از امجد کلف سرعتی استفاده میکند و سرمربی تیمملی عراق دقیقا در این پستها از امجد بهره برد. پلیسها در فاز تهاجمی مروان حسین را هم به تیمملی دادند تا جمع مردان سرشناس و تاثیرگذارشان در تیم شنیشل بیشتر شود.
** مربع موفق لژیونری
به گزارش مشرق، تیم نسبتاً جوان عراق در جام شانزدهم از 4 لژیونر خود در فوتبال ترکیه، انگلستان، سوئد و آمریکا بهره برد که از قضا کارساز هم بود.
جاستین مرام عراقی- آمریکایی در مرکز زمین تجربه بازیهایش در کلومبوس را به استرالیا آورده بود. در سمت چپ زمین علی عدنان بازیکن 21ساله ریزاسپور برای عراق عالی کار کرد؛ مدافعی که در لیگبرتر ترکیه سه گل زد و همین حالا از لالیگای اسپانیا مشتریان پر و پا قرصی دارد.
سومین لژیونر موثر عراقیها در جامشانزدهم یاسر کسیم (قاسم) بود؛ هافبکی که به اردن گل سهامتیازی زد و عضو سوئیندونتون انگلیس است.
و بالاخره آخرین بازیکنی که خارج از فوتبال عراق حضور دارد و توانست در این جام تاثیرگذار باشد احمد یاسین بود؛ مهاجمی که در پستهای گوش چپ، راست و مهاجم دوم برای اوبروی سوئد به میدان آمد و طی 71 بازی هشتگل زده است. یاسین در جامملتها هم از خوبهای عراق بود؛ مهاجمی باکیفیت که در فاز هجومی به کار راضی شنیشل آمد.
راضی یک سرمربی موفق در لیگ ستارگان قطر
به گزارش مشرق، به گفته برخی از منتقدینِ با کارنامه مشخص، راضی شنیشل سرمربی عراق چندان معتبر نبوده اما موفق شده از پس تفکرات کارلوس کیروش بربیاید! حتی عنوان شد شنیشل فقط 30، 40 روز پس از سرمربیگریاش کیروش پرتغالی را شکست داد در شرایطی که از تیمش شناخت چندانی نداشت. جالب است بدانید همین سرمربی منتقد با تیم محبوبش، به سپاهان که تنها 22 روز بود حسین فرکی را در جمع خود می دید باخت!
برای روشن شدن مطلب سری به آرشیو سوابق راضی شنیشل 49 ساله که سالها در دفاع تیم ملی عراق توپ زد، زدیم و دیدیم عملکرد راضی چندان هم بد نبوده است:
* حضور در تیم منتخب آسیا
راضی در دوران بازیگری یکی از بهترین بازیکنان تاریخ عراق به شمار می رفت. وی سابقه 80 بازی ملی و 5 گل را در دوران 11 ساله حضور در تیم ملی عراق در کارنامهاش ثبت کرده و در جام ملتهای آسیا سال 1996 در امارات به همراه لیث حسین دیگر بازیکن مطرح عراق در تیم منتخب جام قرار گرفت. عراق در آن جام که در مرحله گروهی ایران را هم 2-1 شکست داده بود تا مرحله یک چهارم بالا آمد و با شکست برابر امارات میزبان حذف شد.
* زننده گل تاریخی برابر آرژانتین
راضی یک گل تاریخی هم در کارنامه خود دارد؛ در مسابقات جام جهانی جوانان 1989 عراق در گروه خود با 3 برد پیاپی برابر اسپانیا، آرژانتین و نروژ به عنوان صدرنشین صعود کرد. در دیدار آخر عراق در مرحله گروهی راضی شنیشل تک گل پیروزی بخش عراق برابر آرژانتین را از روی نقطه پنالتی وارد دروازه روبرتو بونانو کرد. در آن تیم آرژانتین دیگو سیمئونه هم حضور داشت.
* استاد نایب قهرمانی
راضی تا 40 سالگی فوتبال بازی کرد و به محض اتمام دوران بازی بر روی نیمکت نشست. وی سرمربیگری را از سال 2006 در تیم نیروی هوایی تیمی که فوتبالش را در آن پایان داد، آغاز کرد و در اولین تجربه خود با شکست 1-0 برابر اربیل نایب قهرمان لیگ حرفه ای عراق شد. وی در فصل بعد به الزورا رفت و مجدداً به فینال رسید و در عین ناباوری بازهم به اربیل باخت و جالب تر اینکه همانند فصل قبل تک گل بازی را احمد صلاح وارد دروازه تیم راضی شنیشل کرد تا به گربه سیاه راضی تبدیل شود.
شنیشل پس از رفتن ژوروان ویرای برزیلی که عراق را برای نخستین بار قهرمان جام ملتهای آسیا در سال 2007 کرد به مدت 3 ماه هدایت تیم ملی عراق را بر عهده داشت و با کسب 2 مساوی و 1 باخت جای خود را به بورا میلوتینوویچ معروف داد و نتوانست در جام کنفدراسیون ها شرکت کند. وی در همان سال سرمربی الطلبه عراق شد و سومین نایب قهرمانی خود را هم این بار با الطلبه کسب کرد.
* طلسم شکنی با قهرمانی در عراق
راضی که علاقه زیادی به عوض کردن تیم داشت در پایان فصل 2009 دوباره به الزورا برگشت و این بار طلسم شکنی کرد و با الزورا قهرمان لیگ حرفه ای عراق شد.
* مرد شماره یک نیمکت عراق در حذف تیم ایران به کمک AFC
یک روز پس از قهرمانی الزورا شنیشل به عنوان سرمربی تیم امید (زیر 23 سال) عراق که سابقه مقام چهارمی در المپیک را هم دارد، انتخاب شد و حدود 1 سال و نیم سرمربی تیمی بود که اکثر آنها در تیم حاضر عراق حاضر هستند. راضی موفق نشد عراق را به المپیک برساند و در گروه خود با یک برد، 2 مساوی و 3 باخت پس از امارات و ازبکستان و بالاتر از استرالیا سوم شدند.
نکته حائز اهمیت در آن برهه حضور راضی شنیشل بر روی نیمکت عراق برابر تیم امید ایران است که باز هم کار به دخالت کمیته انضباطی AFC کشیده شد!
در مرحله مقدماتی انتخابی المپیک در آسیا حذف تراژیک تیم منصوریان را رقم زدند. ایران که در بازی رفت موفق شده بود عراق را 1-0 شکست دهد با اعتراض عراقی ها مبنی بر بازی کردن یک بازیکن 2 اخطاره (کمال کامیابی نیا) در ترکیب ایران، AFC رای به پیروزی 3-0 عراق داد و در بازی برگشت هم تیم نا امید ایران 2-0 شکست خورد و حذف شد.
راضی با برکناری از سرمربیگری تیم امید عراق به الزورا برگشت و در 2 فصل پیاپی به ترتیب عناوین چهارم و ششم را به ارمغان آورد.
تیم فوتبال الشرطه که 9 ملی پوش در جام ملتهای آسیا 2015 داشت
وی در شهریور سال جاری به عنوان سرمربی تیم فوتبال السد که در فصل قبل به عنوان سوم لیگ ستارگان قطر دست یافته بود انتخاب شد و جایگزین ایوان هاسک شد تا ثابت شود عراق در زمینه سرمربی هم لژیونر دارد! حضور وی در لیگ قطر از آن نظر جالب توجه است که در این لیگ پرخرج کمتر دیده شده که از یک سرمربی آسیایی بر روی نیمکت استفاده شود.
شنیشل این فصل با القطر تا رده چهارم جدول لیگ ستارگان بالا آمده تا به خاطر یک اختلاف امتیاز نسبت به الجیش 25امتیازی فعلا روی پله چهارم بازیها قرار بگیرد.
فدراسیون فوتبال عراق حکیم شاکر را که در جام خلیج فارس نتیجه نگرفته بود برکنار کرد و در توافقی که با باشگاه السد قطر داشت از حدود یک ماه قبل از آغاز جام ملتها هدایت عراق را به راضی شنیشل سپرد و جالب اینجاست که راضی در همین مدت کوتاه و در 12 روز 4 بازی تدارکاتی با تیمش انجام داد؛ 2 بازی با ازبکستان، یک بازی با کویت و یک دیدار با ایران.
به گزارش مشرق، با مرور کارنامه راضی شنیشل متوجه می شویم که این سرمربی آن گونه هم که برخی منتقدین میگویند با بازیکنان تیم ملی عراق نا آشنا نبوده و حداقل با وجود یک قهرمانی و 3 نایب قهرمانی و نبردن تیمی به دسته پائین تر، کارنامهاش درخشان تر از برخی منتقدین با کارنامه مشخص است.